Piilotyöpaikat – Näin löydät työn, josta ei koskaan ilmoiteta julkisesti

Piilotyöpaikat – Näin löydät työn, josta ei koskaan ilmoiteta julkisesti
Vieraskynä – blogisarja
Tämä kirjoitus on tekoälyn laatima.
Tiesitkö, että suurin osa työpaikoista ei koskaan päädy avoimeen hakuun? Eri arvioiden mukaan jopa 70–80 % kaikista työpaikoista täytetään ilman julkista ilmoittelua – verkostojen, suorahakujen tai sisäisten suositteluiden kautta. Näitä kutsutaan piilotyöpaikoiksi.
Piilotyöpaikat voivat tuntua mystisiltä – miten löytää työpaikka, josta ei ilmoiteta missään? Hyvä uutinen on, että ne ovat kaikkien ulottuvilla. Kyse on enemmänkin siitä, miten aktiivisesti etsit, hyödynnät verkostojasi ja markkinoit osaamistasi.
Miten piilotyöpaikkaan haetaan?
Piilotyöpaikkaan käsiksi pääseminen vaatii usein rohkeutta astua mukavuusalueen ulkopuolelle ja ottaa ensimmäinen askel itse. Tässä käytännön vinkkejä, miten pääset alkuun:
1. Lähetä avoin työhakemus
Avoin työhakemus on klassikko syystä – se toimii! Etsi yrityksiä, joiden toiminta kiinnostaa sinua ja joille osaamisesi voisi tuoda lisäarvoa. Räätälöi hakemuksesi aina kyseiseen yritykseen ja kerro selkeästi, mitä voisit tarjota ja miksi haluat juuri heille töihin. Moni työnantaja arvostaa oma-aloitteista hakijaa, joka tuo ratkaisun valmiina pöytään.
2. Hyödynnä HiljainenRekry.fi
HiljainenRekry.fi on suomalainen alusta, joka on erikoistunut hiljaisiin rekrytointeihin. Sen kautta voit luoda osaajaprofiilin ja jättää avoimen hakemuksen työnantajien nähtäville. Näin sinulla on jatkuvasti jalka oven välissä ilman, että sinun tarvitsee joka päivä lähettää uusia hakemuksia.
3. Seuraa myös vanhentuneita työpaikkailmoituksia
Älä poista selaimen kirjanmerkeistä työpaikkoja heti, kun haku sulkeutuu. Joskus paikka jää täyttämättä tai uusi samankaltainen tarve syntyy pian uudelleen. Kun viittaat vanhaan ilmoitukseen ja osoitat kiinnostuksesi, erotut edukseen sitoutuneena ja oma-aloitteisena hakijana.
4. Käytä omia verkostoja – hyödynnä puskaradio!
Monet piilotyöpaikat täyttyvät niin sanotusti korvan kautta. Siksi on tärkeää kertoa aktiivisesti omalle verkostollesi, että etsit uusia haasteita. Verkosto ei tarkoita vain läheisimpiä ystäviä – se on myös entiset työkaverit, opiskelutoverit, harrastusten kautta tutut ihmiset tai vaikkapa tuttujen tutut.
Verkostojen hyödyntämiseen liittyy usein väärä luulo, että pitäisi “myydä itseään tyrkyttämällä”. Todellisuudessa kyse on enemmänkin siitä, että pidät ihmiset ajan tasalla siitä, mitä haluat ja mihin suuntaan olet menossa. Usein joku saattaa kuulla paikasta, josta et olisi muuten saanut tietää.
5. LinkedIn ja some – näkyvyyttä ja yhteyksiä
LinkedIn on nykyään monen rekrytoijan ensisijainen työkalu. Hyvin hoidettu LinkedIn-profiili on kuin digitaalinen käyntikorttisi – se kannattaa pitää ajan tasalla. Hyödynnä LinkedIniä näin:
- Julkaise ajatuksia ja päivityksiä, joissa kerrot osaamisestasi, projekteistasi ja kiinnostuksistasi.
- Kommentoi ja jaa muiden julkaisuja – tämä lisää näkyvyyttäsi omalle verkostolle ja heidän verkostoilleen.
- Liity alan ryhmiin ja keskusteluihin – näin pysyt kartalla uusista mahdollisuuksista.
Myös muut some-kanavat voivat olla yllättävän hyödyllisiä. Monilla aloilla on aktiivisia Facebook-ryhmiä, joissa jaetaan vinkkejä avoimista ja piilossa olevista työpaikoista. Esimerkiksi freelancereiden, startup-yhteisöjen ja toimialakohtaisten ryhmien kautta voi aueta ovia, joita et olisi edes osannut etsiä.
6. Tekoäly – työnhaun salainen ase
Tekoäly on tullut jäädäkseen myös työnhakuun. Erilaiset tekoälypohjaiset työkalut voivat auttaa sinua monella tavalla:
- Ne voivat etsiä ja suodattaa tietoa verkosta ja somekanavista – näin et jää paitsi mahdollisista piilotyöpaikoista.
- Tekoäly voi ehdottaa yrityksiä, joiden profiili vastaa osaamistasi ja arvojasi.
- Hakemusten ja CV:n personointi on helpompaa – tekoäly voi auttaa muokkaamaan viestejä eri työnantajille sopiviksi ja sujuviksi.
Moni tekoälytyökalu osaa jopa laatia listaehdotuksia potentiaalisista työnantajista perustuen profiilisi vahvuuksiin ja kiinnostuksen kohteisiin.
7. Kokeile Ura-apuria ja Piilotyöpaikkasuosittelijaa
www.ura-apuri.fi on uusi suomalainen innovaatio – työnhakijoille maksuton työkalu, joka tarjoaa konkreettisia vinkkejä ja työkaluja oman urapolun suunnitteluun ja työnhakuun – myös piilotyöpaikkojen osalta. Selvitä onko Ura-apurin lisenssit hankittu jo omalle työllisyysalueellesi tai työnantajallesi! Ura-apurista löytyvät myös tehokkaat, tekoälytoiminteiset työnhakuagentit – Työpaikkaetsivä ja Piilotyöpaikkasuosittelija. Piilotyöpaikkasuosittelija etsii juuri sinulle soveltuvia työantajia ja piilotyöpaikkoja.
Ura-apuri auttaa sinua tunnistamaan vahvuuksiasi ja tavoitteitasi, ja sen kautta löydät myös vinkkejä siihen, miten lähestyä työnantajia oma-aloitteisesti. Tutustu lisää täältä: https://satainnovations.fi/ura-apuri-valmennusalusta/
Miksi piilotyöpaikat kannattaa ottaa haltuun?
Piilotyöpaikkoihin hakeutuminen ei ole vain viimeinen oljenkorsi – päinvastoin. Kun otat ohjat omiin käsiisi ja lähdet liikkeelle ennen kuin paikka on edes julkinen, sinulla voi olla huomattavasti vähemmän kilpailijoita. Työnantajat puolestaan arvostavat usein oma-aloitteisuutta ja motivaatiota – ja parhaassa tapauksessa voit päästä neuvottelemaan työtehtävistä, jotka muotoutuvat juuri sinun osaamisesi ympärille.
Piilotyöpaikkoihin tarttuminen vaatii pitkäjänteisyyttä, verkostoitumista ja uskallusta, mutta palkintona voi olla työpaikka, jota et koskaan löytäisi perinteisistä ilmoituksista. Muista: mitä aktiivisemmin kerrot itsestäsi ja pysyt mukana verkostoissa, sitä enemmän mahdollisuuksia syntyy.
Uskalla olla utelias ja kysy!
Viimeinen vinkki: uskalla kysyä. Jos näet kiinnostavan yrityksen, älä epäröi olla yhteydessä ja kysyä, voisiko heillä olla tarvetta juuri sinunlaisellesi osaajalle – nyt tai tulevaisuudessa. Pienillä rohkeilla teoilla voi olla iso vaikutus.
Onnea piilotyöpaikan metsästykseen!

Kirjoittaja: Tekoäly