Uravalmennuksen polulla – sertifiointikoulutuksen kokemuksia

Uravalmennuksen polulla – sertifiointikoulutuksen kokemuksia

Vieraskynä – blogisarja

Muuttuvan työelämän haasteisiin vastaamassa

Työelämä on murroksessa. Automaatio, teknologiset innovaatiot ja tekoäly muokkaavat työn sisältöjä ja rakenteita ennennäkemättömällä vauhdilla. Tämä tuo mukanaan tarpeen jatkuvalle ohjaukselle ja tuelle. Monet meistä joutuvat miettimään, kuinka pysyä kilpailukykyisenä ja löytää työ, joka vastaa omia taitoja ja intohimoja. Tämä haaste on samalla mahdollisuus – sekä yksilöille että uravalmentajille. Koen, että omat kokemukseni elämänmuutoksista ja uusien urasuuntien etsimisestä antavat minulle vahvan pohjan auttaa muita.

Koulutuksen vahvuudet ja oppimiskokemukset

SATA Innovations Oy:n sertifiointikoulutus on osoittautunut juuri sellaiseksi laadukkaaksi kokonaisuudeksi, jota kaipasin. Verkkototeutus tarjoaa joustavuutta, mutta myös intensiivisiä opiskelujaksoja. Koulutuksen huippuosaajat ja monipuolinen sisältö ovat tehneet oppimisesta nautinnollista. Tuntuu kuin olisin karkkikaupassa, jossa valinnanvaraa riittää, ja jokaisessa karkissa piilee uudenlainen oppimismahdollisuus.

Kolme merkityksellisintä teemaa koulutuksessa ovat olleet:

  1. Nykyaikaisen työnhaun trendien ymmärtäminen – Työnhaun maailma muuttuu jatkuvasti, ja ajankohtaisen tiedon hallinta on elintärkeää uravalmentajalle.
  2. Uravalmentajan identiteetin rakentaminen – Oman roolin hahmottaminen ja sen vahvistaminen on ollut keskeistä.
  3. Vertaistason oppimistehtävät – Nämä tehtävät ovat herättäneet uusia näkökulmia ja oivalluksia, joita en yksin olisi tavoittanut.

Psykologian tohtori Carol S. Dweck on tuonut esiin, kuinka kasvun asenne voi olla ratkaisevaa oppimisen ja menestyksen kannalta. Tämä ajatus on ollut keskiössä myös koulutuksessa. Kasvun asenne auttaa erityisesti niissä hetkissä, joissa uravalmentajaa tarvitaan – kun ihmiset kohtaavat muutoksen ja tarvitsevat tukea siirtymävaiheissa.

Kohti käytännön uravalmennusta

Koulutus ei ole pelkästään teoreettista, vaan se valmistaa myös käytännön tilanteisiin. Esimerkiksi irtisanomistilanteissa kohtaamiset vaativat empatiaa, vuorovaikutustaitoja ja kykyä sanoittaa uusia mahdollisuuksia. Tämä ei kuitenkaan riitä – on myös tunnettava työnhaun maailma ja ymmärrettävä, miten ihmiset voivat hyödyntää omia vahvuuksiaan ja potentiaaliaan uudessa tilanteessa.

Itsetuntemus, joustava ajattelu ja kyky soveltaa eri lähestymistapoja ovat olleet oppimismatkani keskiössä. Yllätyksekseni huomasin myös vanhan esiintymisjännityksen nostavan päätään, mutta tehtävä tehtävältä olen saanut sen hallintaan. Näitä oppimisen hetkiä rikastuttaa se tunne, että minuun ja kykyihini luotetaan – ja että saan tarvittaessa tukea.

Matka jatkuu

Koulutus on ollut inspiroiva kokemus, ja olen kiitollinen oppimiskumppaneistani sekä monista yksittäisistä luennoista, jotka ovat vahvistaneet tunnettani siitä, että olen oikealla polulla. Kun opinnot ovat ohi, en suinkaan koe olevani valmis – vaan pikemminkin valmis oppimaan ja kasvamaan lisää uravalmentajana.

Uravalmennuksen kenttä tarjoaa loputtomia mahdollisuuksia kehittyä. Verkostoituminen on yksi tärkeimmistä työkaluista, ja siitä aion kirjoittaa lisää tulevaisuudessa. Toivottavasti tämä matka inspiroi myös muita tarttumaan uuden oppimisen mahdollisuuksiin!

Heidi jatkaa blogiaan, seuraavalla kerralla hän kertoo ensimmäisistä harjoitusvalmennuksistaan ja valmistumisestaan – pysy siis kuulolla!

Kiinnostaako sinua ura-/työnhakuvalmentajan ammatti? Seuraava sertifiointikoulutuksemme alkaa 4.3.2025. Lue lisää täältä: https://www.hiljainenrekry.fi/sertifiointikoulutukset/