Työyhteisön muutokset: Maijan tarina Osa 2.

Työyhteisön muutokset: Maijan tarina Osa 2.

Työyhteisön muutokset – blogisarja

Tuumasta toimeen: Uuden alun haasteet ja mahdollisuudet

Työnantaja ohjasi Maijan irtisanomisajan alkaessa infotapahtumaan, jossa oli puhumassa kaksi muutosturvan asiantuntijaa. Maija sai kuulla miten työttömyyskassa toimii ja mitä oikeuksia ja velvollisuuksia hänellä on irtisanomisajalla, esimerkiksi 6 kuukauden oikeus työterveyteen. Ilokseen hän kuuli saavansa itselleen myös ihan ikioman omavalmentajan – uravalmentajan, joka auttaa häntä työnhaussa. Osa Maijan irtisanomisajasta oli luvallista käyttää uravalmentaja Sarin kanssa käytyihin keskusteluihin ja muutosturvavalmennuksiin. Muutosturvavalmennuksen arvo vastasi Maijan mediaani-kuukausipalkan arvoa, ja hän huomasi saavansa paljon vastinetta tälle rahalle. Ammatinvalintatestejä, psykologin ammatillisen arvioinnin, keskusteluapua ja työhaastattelusimulaation, jossa pääsi kuivaharjoittelemaan jännittävää työhaastattelutilannetta. Maija osallistui myös kiinnostaviin työpajoihin yhdessä ystävänsä Kaijan kanssa.

Maijan tytär Sirpa oli päättänyt myös valaa äitiinsä uskoa paremmasta huomisesta. Hän muistutti äitiään siitä, kuinka tärkeä hän oli lapsenlapsilleen, jotka tarvitsivat iloisen ja toimeliaan isoäitinsä takaisin turvaverkostoonsa. Maijan tyttärentyttäret olivatkin hänelle kaikki kaikessa, ja he viettivät usein viikonloput yhdessä puuhaillen ja huuhaillen, kuten tytöt tapasivat sanoa. Omalla paikkakunnalla ei Maijalle sopivia töitä juuri ollut, mutta muuttaminen oman rakkaan perheen ja verkostojen vuoksi tuntui mahdottomalta.

Seuraavalla viikolla Maijalla oli muutosturvaan kuuluvan ammatillisen arvioinnin purkaminen hänelle ohjatun psykologin kanssa. Psykologi vahvisti yllättäen Maijan pitkäaikaista unelmaa etätyöstä – hänellä oli testien mukaan vahvat vuorovaikutustaidot ja itsensä johtamisen kyvyt, ja hänelle sopiva uusi ammatti voisi olla vaikkapa kotoa tehtävä myyntineuvottelijan työ. Ajatus sai Maijan posket punoittamaan ja aiheutti pari valvottua yötä – hänestäkö etätöihin, ja puhelinmyyjäksi? Hän otti asian puheeksi heti seuraavassa sparrauskeskustelussa omavalmentaja Sarin kanssa. Sari kannusti Maijaa ja lupasi selvittää mitä mahdollisuuksia hänelle löytyisi kouluttautua myyntitykiksi.


Maija ja Kaija tukivat toisiaan koko irtisanomisajan, ja sen jälkeenkin. Uravalmentajiensa opastuksella he ilmoittautuivat TE-toimistoon työttömiksi työnhakijoiksi ja palauttivat sinne yhdessä omavalmentajansa kanssa täytetyt työllisyyssuunnitelmat. Maija, hieman ylpeänä, muisti mainita virkailijalle yli viisikymmentäviisivuotiaiden laajennetusta muutosturvasta ja heidän oikeudestaan siihen. Hän oli kuunnellut tarkasti Sarin neuvoja, ja tiesi mitä muutosturvakoulutus tarkoitti hänen kohdallaan.

TE-keskuksessa virkailija kertoi, kuinka prosessi ohjaa työnhakua. Heitä opastettiin itsenäiseen työnhakuun ja kerrottiin lisätietoja muutosturvakoulutuksesta. Maijan poskia kuumotti, sillä hänellä oli ollut jo kymmenen vuoden ajan yksi salainen haave, joka oli jäänyt toteuttamatta kaiken muun alle. Edes Kaija ei tiennyt tästä haaveesta. ”Ei siitä mitään tule koskaan ikinä kuitenkaan!” Maija tuhahti mielessään, kun naiset lähtivät
kotimatkalle. Mutta ainakaan hän ei luovuttaisi ilman taistelua.

Lue seuraavasta postauksesta, miten Maijan tarina etenee.

Tämä on fiktiivinen tarina, mutta perustuu tositapahtumiin.